EKA galeriis installatsioon „Uksed“/„Dveri“/„Doors“

Reedel, 3. aprillil kell 19.00 avatakse kolmas Eesti Kunstiakadeemia 95. sünnipäevale pühendatud näitus – linnade uurimisega tegelev ühendus Linnalabor ehitab EKA galeriisse massiivse kohaspetsiifilise installatsiooni „Uksed“/„Dveri“/„Doors“.*

Autorid kirjeldavad valmivat installatsiooni järgmiselt: „Näituse objekt on kogu galeriid täitev, ustest ning neid toestavast raketisest koosnev labürintjas struktuur. Installatsiooni põhiplaan on rajatud ruudustikule. Labürinti läbivad inimesed saavad uksi avades või sulgedes keerdkäigu loogikat osaliselt muuta.

„Uste“ idee lähtub struktuuri ja aktori vahelise suhte küsimusest, indiviidi vaba tahte ning teda piiravate või abistavate välistegurite vahelisest mõjudest. Struktuure kujutatakse ikka rigiidse ja kandilisena, inimene on seevastu dünaamiline, pidevalt muutuv ja vabaduse poole pürgiv – seega kohtuvad installatsioonis indiviidi dünaamika ja struktuuri staatika. „Uksed“ on nende kahe aktiivse interaktsiooni moment: struktuuri olemus allub osaliselt indiviidi tahtele, samas seda piirates ja vormides.

Installatsiooni vorm on algselt loodud inimese järgi. Ustel on mõõtmed, mis vihjavad inimese keha mõõtmetele, kuid samas normivad neid. Kes mahub läbi? Kes ulatub lingini? Uksed tähedavad nii läbipääsu kui barjääri. Ukse avamise, sulgemise või lukustatud sissepääsu ümbert tee leidmine nõuab aega. „Uksed“ loob lokaalse ruumiloogika, mis iseeneses pole ei halb ega hea: indiviid tõlgendab ruumist läbi kulgemiseks kulunud aega enda väärtushinnangutest lähtudes.

Oleme harjunud meid igapäevaselt aegruumi aheldavate institutsioonide ja organisatsioonidega. Võtame paratamatusena kodust tööle jõudmiseks kuluvat aega, valgusfoori taga ootamist, aastaaegade vahetumise kiirust. Mõneti sarnaneb labürint inimese kohaga linnas, kus oleme samuti nähtamatute mõjutajate kütkeis. Meid suunavate tegurite hulk ja mitmekesisus on lõputu ning meie arusaam vabadusest on illusioon. Paratamatult oleme me ikka mingitest institutsioonidest, peibutistest, tavadest või väärtushinnangutest sõltuvad marionetid.

Samas – olgu see linlase jäetud jalajälg lumel, makstud tulumaks või möödujaga vahetatud pilk – olles kord süsteemiga ühendatud, tekitame me oma olemisega selles ka väikeseid nihkeid. Tänaval kõndides, poejärjekorras, töökohale konkureerides või päevalehes artiklit kommenteerides suhestume teiste linlastega ning määrame oma teel käies nii mõnigi kord ka teiste oma. Avades ukse, sulgeme tee mõnes teises suunas.“

*Eesti Kunstiakadeemia ja Linnalabor tänavad ettevõtteid** SRIK, Haret ja Vasar*, kelle toetuseta taoline massiivne projekt poleks võimalikuks saanud! Suured tänud ka Kadri Klementile, Madis Mikkorile, Yoko Alenderile ja Riin Alatalule ning kõigile, kes on aidanud installatsiooni ehitada.

*Näitus jääb avatuks 23. aprillini.*

Eesti Kunstiakadeemia peab käesoleva aasta oktoobris 95. sünnipäeva. Akadeemia auväärsesse ikka jõudmise tähistamiseks korraldab Eesti Kunstiakadeemia galerii aasta jooksul kuus näitust. Näituseid on kutsutud kureerima kunstiakadeemiaga seotud inimesed, kes esindavad oma kunstipraktikates erinevaid valdkondi ja suundumusi. Näitustesarja koordineerivad Eesti Kunstiakadeemia galerist Maarin Ektermann ja Eesti Kunstiakadeemia avalike suhete juht Ave Randviir. “Eesti Kunstiakadeemia 95“ näitusesarja neljas näitus avatakse järgmise kooliaasta alguses ning seda kureerib Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi.

Lisainfo:
Maarin Ektermann
Galerist
Eesti Kunstiakadeemia
Tel: 55520882
 
Eelmine
maastikuarhitektuuri kuu kava
Järgmine
Välkloengud jätkuvad - "Arhitektuur mõjub"

Lisa kommentaar

Email again: